DESPRE NOI - Sticloval SA -

Go to content
DESPRE NOI
                 
               SCURT ISTORIC

    Valenii de Munte este situat in zona de curbura a Muntilor Carpati, dominat de Pintenul de Valeni care are ca principala resursa minerala nisipul cuartos cu o puritate de 98% SiO2.
    Primele exploatari miniere ale nisipurilor cuartoase sunt consemnate in anul 1908 in partea estica a Valenilor de Mnute. Astfel in anul 1910, Simion Pisau si Fiul infiinteaza o spalatorie a acestui nisip cu o pompa care impingea apa pana in cariera. Exploatau 200 - 400 vagoane cu 30 - 35 muncitori. A functionat pana in anul 1939. Intre Anii 1924 - 1925 o alta cariera avand o productie de 25 - 30 vagoane a fost detinuta de Al. Morcovescu. La concurenta cu acestea s-a infiintat si societatea nume colectiv a lui Mihai Alexandrescu si a fratilor Craioveanu care aveau 20 de muncitori si scoteau 25 - 30 vagoane
  Prezenta nisipului cuartos ca resursa naturaladeosebit de importanta necesara prelucrarii sticlei a determinat aparitia in anul 1925 a societatii pe actiuni "Quartul Romanesc"cu 35 de muncitori si cu o exploatare de 250 - 300 vagoane de nisip. Aceasta societate s-a transformat in anul 1939 in "STICLOVAL", Care beneficia acum de sistem de exploatare modern pentru acea vreme.
    In anul 1947 este nationalizata ca o sectie a "Inteprinderii de Geamuri Scaieni , iar in 1965 devine " inteprinderea pentru Exploatarea si Prelucrarea Minereurilor Nemetalifere",pana in anul 1991 cand se transforma in societatea pe actiuni cu capital privat "STICLOVAL SA "Valenii de Munte.
    Principala activitate a STICLOVAL SA este extragerea si prelucrarea nisipului cuartos pentru diversele cerinte ale pietei. Dedicata la inceput industriei sticlei si ceramicii fine, datorita declinului acestei industrii in Romania si din anul 2014 a inceput productia de materiale de constructii,respectiv adezivi si mortare uscate sub marca ITAL KOL Timisoara. In prezent produce nisip cuartos pentru producatorii de adezivi si mortare uscate, producatorii de ceramice fine, turnatorii, pentru sablari , terenuri artificiale de sport.
   
Back to content